Depressie

Depressie

Depressies komen vaker voor dan je denkt. Eén op de vijf vrouwen en één op de tien mannen krijgt in haar of zijn leven met een depressie te maken. Ook heeft 3 tot 8 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar er last van.
Vrouwen en meisjes hebben 2 maal zo vaak last van een depressie als jongens en mannen.

Depressies komen voor in alle soorten en maten. Geen depressie is gelijk aan de andere. Omdat geen individu gelijk is aan de ander, en omdat bij ieder mens de oorzaak van zijn depressie ergens anders ligt. Er zijn lichte, matige, ernstige en diepe depressies. En depressies kunnen kort duren (een paar weken), lang (maanden) duren of chronisch zijn (minstens twee jaar).
Veel mensen maken slechts 1 keer in hun leven een depressieve periode door, maar bij 40 tot 50 procent komt de depressie steeds weer terug. Anderen – ongeveer 15 procent – hebben een chronische depressie, deze depressie gaat maar niet over.

Dipje of depressie?
Iedereen is weleens somber, je baalt van alles en je hebt nergens zin in. Dat is niet zo vreemd aangezien je genoeg voor je kiezen kunt krijgen waar je niet blij van wordt. Je verhuist en moet weer nieuwe vrienden maken, je verliest een dierbare, je bent blut, je wordt afgewezen of je hebt net een relatie achter de rug. Er zullen maar weinig mensen zijn die nooit een dip gehad hebben en daar is ook niks mis mee.

Maar wat is nu het verschil tussen een dipje en een depressie? Eenvoudig gezegd is een depressie een somber gevoel dat weken- tot maandenlang aanhoudt, je hebt nergens zin in en nergens belangstelling voor. Hieronder staan de symptomen van een depressie op een rijtje. Niet alle symptomen gaan voor iedereen op, maar meestal hangen de verschillende symptomen nauw met elkaar samen.

Symptomen

 • somber en lusteloos
 • gebrek aan interesse en plezier
 • moeite met inslapen of juist niet uit bed kunnen komen
 • vermoeidheid, futloosheid, geen zin meer om iets te doen of ondernemen, of het gevoel hebben er niet genoeg energie voor te hebben
 • schuldgevoelens, het gevoel hebben niets waard te zijn
 • angstgevoelens
 • geen gevoelsleven: je voelt dan eigenlijk niks meer, niet blij, niet bang, niet verdrietig, niet boos.
 • sterke neiging tot piekeren
 • concentratieproblemen
 • geen zin meer hebben om te eten, of juist de hele tijd willen eten
 • lichamelijke klachten zoals: hoofd- en rugpijn, duizeligheid, verstopping en onverklaarbare pijn
 • veel denken aan de dood
 • psychotische verschijnselen.

Soorten depressies

Dysthyme stoornis (chronische depressie)
Een dysthyme stoornis is een vorm van depressie, waarbij ten minste twee jaar de klachten aanhouden. Alleen zijn de klachten minder dan bij een ‘normale depressie’. Maar dit betekent niet dat het lijden niet zwaar kan zijn, want iemand met deze stoornis voelt zich contstant slecht. In tegenstelling tot een normale depressie zijn er geen betere periodes.

Manisch-depressieve stoornis
Mensen met een manisch-depressieve stoornis hebben last van extreme stemmingswisselingen. Ze zijn of extreem vrolijk, dan denken ze dat ze alles aankunnen en doen dingen die ze normaal nooit doen, of ze zijn extreem down.

Postpartum depressie (Postnatale depressie)
Wanneer een vrouw vlak na de geboorte van haar kind lijdt aan een ernstige depressie wordt dit een postpartum of postnatale depressie genoemd. Een postpartum depressie begint meestal binnen een paar weken na de geboorte en kan wel een jaar of langer duren.

Seizoensgebonden depressie
Sommige mensen zijn in de winter extreem moe, lusteloos, prikkelbaar. Ook kunnen zij minder geconcentreerd zijn en hebben zij minder behoefte aan sociale contacten. Dit noemt men ook wel een ‘winterblues’. Genoeg slaap en gezond eten helpen vaak voldoende, maar wanneer dit niet helpt dan spreken we van een winterdepressie. Vaak wordt dit in verband gebracht met het gebrek aan zonlicht, maar andere mensen zijn juist weer in voorjaar erg depressief.

Oorzaken
De onderstaande factoren kunnen van invloed zijn op de ontwikkeling van een depressie. Dit hoeft dus niet het geval te zijn bij iedereen met een depressie. Vaak gaat het om een combinatie van factoren.
> Biologische factoren: Een belangrijke factor is erfelijkheid. In sommige families komen depressies vaker voor dan in andere. Ook kunnen hormonen, medicijnen en alcohol en drugs een depressie veroorzaken. Dat geld ook voor sommige lichamelijke ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
> Sociale factoren: Bepaalde ingrijpende gebeurtenisse in je leven kunnen een rol spelen: het overlijden van een dierbare, een verhuizing, (seksueel) geweld.
> Persoonlijke factoren: Of je depressief wordt hangt af van hoe je met deze ingrijpende gebeurtenissen omgaat. Niet iedereen kan evengoed met problemen omgaan of met hun verdriet omgaan.

Relevant: Bewegen helpt tegen depressie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>