Blauw licht verstoort slaap

Nieuwsberichten on 28 Nov , 2014
Het opladen van je elektronische apparaten kan slaapproblemen en gewichtstoename veroorzaken.

Het blauwe licht dat deze apparaten afgeven verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waarschuwen onderzoekers van Manchester University.

Het is volgens de onderzoekers belangrijk om in het pikkedonker te slapen. Alleen op deze manier kunnen hormonen het voedsel op de juiste manier omzetten in energie. Niet alleen het licht van smartphones en tablets heeft een verstorende werking, maar ook omgevingslicht als straatlantaarns kunnen de productie van melatonine verstoren. Ook is gebleken dat licht een negatief effect heeft op de stofwisseling.

Zelfs een klein beetje licht in de slaapkamer heeft effect op het lichaam. Uit eerder Spaans onderzoek is al gebleken dat het toedienen van melatonine aan ratten helpt met het bestrijden van obesitas en diabetes.

De experts van Manchester University onderzochten hoe het reguleren van slaappatronen patiënten met diabetes kan helpen. Volgens slaaponderzoeker Simon Kyle zijn veel mensen geïnteresseerd in de onderzoeksresultaten. “We leven in een 24-uursmaatschappij, steeds meer mensen hebben een slaaptekort en meer en meer worden mensen blootgesteld aan kunstlicht. We willen weten hoe een verandering in het slaap/waakpatroon kan worden betrokken bij het bestrijden van ziektes als obesitas en diabetes.” aldus Kyle. “Mensen moeten meer slaap krijgen zodat ze zich beter voelen, o.a. op werk. Directeuren hebben het zo druk met activiteiten op werk, dat zij bijna geen slaap meer krijgen.” Een oplossing hiervoor is payroll. Meer slaap staat garant voor een positieve invloed op je emoties.

Amerikaanse onderzoekers vonden ook een verband tussen blootstelling aan blauw licht en honger. Al na 15 minuten op je laptop of tablet komt het hongergevoel op. De onderzoekers adviseerden ook om alle apparatuur ruim voor het slapen gaan uit te zetten en vooraal geen smartphone of tablet op je slaapkamer op te laden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>