Bewegen helpt tegen depressie

Nieuwsberichten on 21 Oct , 2014

Bewegen is niet alleen maar goed voor het hart en het voorkomen van overgewicht. Het helpt ook mee met het bestrijden van depressies. Dit blijkt uit een onderzoek van JAMA Psychiatry.

Onderzoekers in het Verenigd Koninkrijk en Canada ontdekten dat personen die veel actief bewegen tijdens het grootste deel van hun volwassen jaren, minder depressieve symptomen ervaren dan degenen die minder actief zijn geweest in diezelfde periode. Dit is ook al aangetoond in eerdere onderzoeken. Dit onderzoek is uniek in het aspect dat het is uitgevoerd onder elfduizend mensen die allemaal zijn geboren in dezelfde week in maart 1958. Deze personen zijn vijftig jaar lang gevolgd.

De vrijwilligers moesten op leeftijden van 23, 33, 42 en 50 jaar een vragenlijst invullen over hun fysieke activiteit. Daarnaast moesten zij ook een aantal standaardtests doen, waarbij depressieve symptomen zoals een depressieve  stemming, vermoeidheid, prikkelbaarheid en angst werden gemeten.

Tijdens elk meetmoment bleek dat degenen die meer bewegen ook minder depressieve klachten hadden. Daarnaast bleek ook dat deelnemers die tussentijds actiever zijn geworden minder depressieve symptomen hebben. Dit betekent dat mensen die op hun 42e meer gaan bewegen dan ze op hun 33e deden, daar nog steeds voordeel uit halen. Meer bewegen op welke leeftijd dan ook, van nooit naar drie keer per week, verlaagde de kans op een depressie vijf jaar later aanzienlijk.

In eerdere studies is al aangetoond dat het aantal depressies lager wordt bij jongeren en ouderen naarmate er meer aan lichaamsbeweging wordt gedaan. Deze studie laat zien dat dit ook geldt voor volwassenen van alle leeftijden.

Verklaring voor het verband zou artsen kunnen helpen bij het behandelen van zowel depressie als obesitas. Bij sommige mensen kan een depressie een barrière zijn om fysiek bezig te zijn, terwijl bij anderen het overgewicht een reden is voor een cyclus in de depressie. “Onze studie suggereert dat huisartsen patiënten met depressieve klachten kunnen helpen door beweging aan hun behandelplan toe te voegen”, aldus de onderzoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>